Milyen lehetőségeink vannak foghiány esetén azt pótolni?

Fontos tényezők a kérdésben az életkor, a pótlás elkészülésére szánt idő, és persze a kezelésre szánt összeg.

Életkor:

Miért is fontos?

Amikor egy fogat elveszítünk, és fogatlan marad az a terület, sajnos a csont és az íny időről -időre visszasorvad. Ez a folyamat minden olyan pótlásnál- pl.: híd, kivehető protézis, kivehető klipsz –lezajlik, amik esetében a csontba nem kerül vissza „valami” pl.: implantátum. Fiataloknál ezért mindenképp szoktuk javasolni az implantációs technikákat, hiszen a környező fogakat is érinti ilyenkor a sorvadás, és régóta fennálló fogatlanság esetén, már sajnos a fix pótlás sem kivitelezhető, mert nem marad kellő mennyiségű csont az implantációhoz.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a teljes kivehető protézis esetében, a sorvadás miatt időszakosan, a pótlást alá kell béleltetni, vagy újat szükséges készíteni, hiszen már nem lesz meg az a felület, amihez megfelelő tapadást biztosítana, így az elmozdul.

Pótlás elkészítésének ideje:

Míg egy protézis pár nap alatt elkészíthető, addig egy implantációs kezelés több időt igényel. Fontos tudni, hogy az implantátumnak csontosodási időre, gyógyulási időre van szüksége, ami általában 3-4 hónap, de akár több is lehet. Azonban ez idő alatt is lehet ideiglenes pótlást készíteni, hogy ne maradjunk fog nélkül.

Végül pedig az egyik legfontosabb tényező a kezelés összege:

Sokan úgy gondolják, hogy az implantációs eljárás sokkal költségesebb, mint egy híd. Nézzük csak mire kell számolni ezen pótlások esetében:

  • átlagosan egy 3 tagú híd, mely két pillér (tartó fog) és egy köztes (hiányzó fog) tagból áll 225.000.-300.000 forint között van, anyagtól függően. Ebbe nem tartozik bele, ha esetleg fogat kell felépíteni, vagy csapozni (tartást biztosítani) a meglévő csiszolandó fognak. Ehhez a pótláshoz sajnos a környező fogakat szükséges lecsiszolni. A foghiány területén, a pótlás alatt ebben az esetben a csont és íny sorvadása nem állítható meg. A fogak állapotától függően, továbbá a pótlás tisztításától függően 5-10 évig tartanak átlagosan.
  • Egy implantátum behelyezésének költsége ~180.000.- forint, a gyógyulási időszak után az implantátum felszabadítása 7.000-12.000.- forint között mozog, míg a koronák esetében anyagtól függően 120.000-140.000.- forinttal kell számolni. Ebben az esetben a csont sorvadása minimalizálható, a pótlás időtartama 10-20 év. Nem érinti a környező fogakat.