Öblögessek? Ne öblögessek?

Mit is nyújt az embereknek a szájvizek, öblögetők használata? Tiszta, friss szájüreg érzetét, megnyugvást, hogy tettünk azért, hogy a szájüregünk egészségesebb legyen. Pontosan ezt az üzenetet kapjuk meg nap mint nap a média által. Reklámok tömkelegében találkozhatunk a szájápolás ezen formájával. Sajnos azonban a tanulmányok szerint ezeket a termékeket nem szabad folyamatosan használni, és az sem mindegy hányszor, és hogyan alkalmazzuk.

 

A Semmelweis Egyetem 2022 -ben készült tanulmányában az is kiderül, hogy a szájöblögetők azon csoportja, amik baktériumölő hatással rendelkeznek, milyen hatással lehetnek a szájüregünkben található hámsejtekre. Eszerint a legtöbb vizsgált alapvegyület kisebb vagy nagyobb fokú pusztítást végzett az egészséges hámsejtekben a 48 órás, folyamatos tesztidőszakban. A legbiztonságosabbnak a hipertiszta klór-dioxid bizonyult, a sejtélettani változások érintettségét jól mutató, legnagyobb morfológiai változásokat pedig a klórhexidin és a cetilpiridinium-klorid tartalmú szájöblítők okozták az egészséges sejtekben, a vizsgálati idő alatt.

Az eredmények alapján elmondható az is, hogy inkább az alkoholmentes öblögetők használata javasolt, mert az alkoholnak is hosszú távon káros hatásai mutatkoznak a szájüregben.

Konklúzió: A antibakteriális szájöblögetők használata, indokolt esetben (pl. fogorvos által javasolt, kezelés alatti öblögetés, ínygyulladás) használható, kizárólag az orvos által adott utasítások szerint, vagy a termék leírás szerint.

Amennyibben szeretnél tisztább képet kapni a szájápolásoddal kapcsolatban, keresd dentálhigiéniás munkatársunkat , aki segít egyénre szabott tisztítást összeállítani neked. 

 

A teljes tanulmány itt elérhető:tanulány

Mengyán Anita