Várandósság= fogromlás?

Sok páciensünktől halljuk, hogy fogai a várandósság alatt romlottak el, vagy annak következtében veszítette el őket.

Sajnos mára már a köztudatba ették magukat azok a tévhitek, miszerint a magzat elszívja a kalciumot, vagy a tápanyag szükséglet miatt tönkremennek a fogak. Valóban van kapcsolat a terhesség és a fogak romlása között, de nézzük meg közelebbről, mi is történik pontosan, és mit tehetünk ellene? 

Az első és második trimeszterben az ösztrogén hormon megemelkedése miatt az íny alatt termelődő úgynevezett szulkusz folyadék összetétele megváltozik, ami a baktériumoknak kedvező feltételeket teremt. Az elszaporodott baktériumok az íny és a fog találkozásánál megtapadnak, és idővel gyulladást okoznak. Ennek következtében az íny érzékeny, fájdalmas lehet a fogmosásnál, így, az esetenként rövidebb, és kevésbé hatékony tisztítás lesz. Miután sok kismamánál a hányinger is megnehezíti ezt az időszakot, így könnyebben mondanak le a fogmosásról, ezzel tovább növelve a baktériumok, és a gyulladás mértékét.

Az így kialakult állapotot hívjuk terhességi gingivitisnek. Dentálhigiénikusunk azonban mint a legtöbb esetben , itt is időben tud segíteni, megelőzve a fájdalmat, és a fogak romlását. 

Odafigyeléssel, és megfelelő ápolással elkerülhető, kezelhető ez az állapot. 

Fogászatunkon a kismamáknak 20 % kedvezményt biztosítunk dentálhigiénés kezelésünkből! Kérjen időpontot : https://oralcarehungary.hu/idopontfoglalas

 Mengyán Anita